Ocak 11, 2008

hayranlık + terkedilmişlik = Kayaköy + bolca hüzün




Kayaköy’ün geçmişi MÖ.3000’lere kadar gitmesine rağmen antik dönem kalıntılarından günümüze MÖ 4. YY a tarihlenen az sayıda lahit ve kaya mezarları ulaşmıştır.
Kayaköy’ün eski adı Levissi’dir. Kayaköy’de her biri 50 m2 den büyük olmayan ,manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan ,genellikle alt katları kiler görünümünde ikişer katlı ve girişte çatıdaki yağmur sularının toplandığı zemin altı sarnıçların olduğu,3500-4000 konut bulunmaktadır.
Konutların yanı sıra evler arasına serpiştirilmiş çok sayıda şapel,iki büyük kilise,bir okul ve bir gümrük binası yer almaktadır.
1922 Yılına kadar yaklaşık 25.000 nüfusu, tümüyle yöre taşından yapılmış tipik Akdeniz mimarisi özellikleri taşıyan 4000 konutu, okulları kütüphanesi, irili ufaklı kiliseleri, yüzlerce iş atölyesi,hastaneleri,eczaneleri ile yüksek bir ticari, sosyal ve kültürel yaşam çizgisini yakalamıştır.
1922 yılında Türk ve Yunan hükümetleri arasında imzalanan bir “nüfus değişimi” anlaşması uyarınca, Kaya Köyü’nün Rum ahalisi ile Batı Trakya’da yaşayan Türk ahali karşılıklı olarak yer değiştirmiştir.Mübadele sonrası Batı Trakya’dan gelen yeni sahiplerince tamamen terk edilen Kaya Köy,bugün hayalet şehir görünümündedir.



işte bu hayalet şehir görüntüsü bizi bolca hüzünlendirdi.daha önceden hakkında çok şey duymuştuk kayaköy ün ve gerçekten merakla gittik gezmeye başlayınca zaten kendimizi kaybettik şehrin hemen hemen her yerini adım adım gezdik büyülendik ve çok etkilendik.


Mübadele sonrasında Batı trakya dan gelen Türkler tarafından denizden uzak olması yapabilecekleri iş koluna uygun olmaması sebebiyle yerleşim yeri olarak kabul görmemiş oysa ki Fethiye nin depreme en dayanıklı yeriymiş Kayaköy...




Açık hava müzesi gibi olan kayaköy restore edilebilse çok hoş bi görüntü halini alabilir ...acaba ne hayatlar yaşandı gidenler kimbilir ne üzüntülerle evlerini yerlerini dostlarını geçmişlerini bırakıp gittiler... gerçekten hüzün veren bir yeleşim yeri o kadar yaşanmışlıktan sonra kaderine terk edilmiş gibi durması...




bir kaç tane restore edilen ev var ama keşke hepsi de edilebilse...




Biz gerçekten çok beğendik Kayaköy ü birbirinin ışığını kesmeyen minicik evler bizi çok etkiledi çoğuna girdik düşündük,eski zamanlarda gezinti yapar gibi hissettik kendimizi...




Fethiye ye giderseniz eğer mutlaka görün Kayaköy ü,ordan gemiler adasına gittik orasıda çok güzeldi,fethiye merkez hariç (merkezin gece o kadar karanlık hali bizi çok üzdü ,öyle doğal güzelliklere sahip bir turizm beldesi böyle olmamalı dedik attık kendimizi hisarönüne ) her yanı muhteşem zaten...




d.n .. :)) Kayaköy e ait bilgiler Fethiye Kaymakamlığı'nın sitesinden alınmıştır.

1 yorum:

SeyyAh dedi ki...

Merhabalar, ülkemizde ne kadar güzel yerler var... Yıllardır dolaşıyoruz ama her gittiğimiz yerlerde edindiğimiz yeni bilgiler ve dostluklarda birçok güzel yerleri de öğrenmiş oluyoruz.
Sizin sayfalarınızda bu bilgilerimize yenilerini ekledi...
Selam ve Teşekkürlerimizle...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails