Şubat 13, 2008

aşureee....

Eveeeet başlayalım yavaş yavaş tatilde biriktirdiklerime...
En çok sevdiğim tatlılardan biridi aşure ,bayılırım sevgilicimin de önceleri sevmemesine karşın sayemde keşfettiği ve vazgeçemediği ve sürekli ister olduğu bi tad aşure ...gitmeden önce yapmayı planladığım ve bi türlü fırsat bulamadığım için anneme ilk yapalım dediğim aşure oldu :))
İşte malzemeler:
~ 1 kg. asurelik bugday
~ 400 gr. kuru kayisi
~ 400 gr kuru incir
~ 1 kase kus üzümü
~ 300 gr. kuru üzüm
~ 2 büyük nar
~ 3 büyük portakal kabugu
~ 1 büyük kase findik
~ 1 büyük kase badem (sıcak suda bekletilip , kabuklari soyulmus )
~ 1/2 kg. nohut
~ 1/2 kg. kuru fasulye
~ 1 su bardagi süt
~ 2.5 kg. toz seker (tabii damak tadiniza gore değişebilir)
~ Antep fistigi
~ Dövülmüs Ceviz
~ Dövülmemiş Ceviz :))
~ Karanfil
~ Tarcin

tarif artık yarına :))

Eveeeet işte oldu yarın...

Buğdayı ayıklayıp yıkayarak büyük boy tencereye bir gün önceden koyuyoruz , üzerini 2-3 parmak gececek kadar su koyarak, 15 dakika kaynatıyoruz. Sabaha kadar tencerenin agzini kapatip, bugdaylarin kabarmasini bekliyoruz:)) genellikle de inatçı diillerse kabarıyolar... Yine bir gece onceden nohutu ve fasulyeyi, sicak su ile ıslatıyoruz. Ertesi gün, ayrı tencelerde, nohutu, fasulyeyi haşlıyoruz. Bunlar pistikten sonra, eger kolayca kabuklari soyuluyorsa, kabuklarini temizliyoruz. Kuru ve kuş üzümlerini iyice yikayip, biraz sıcak suda sisene kadar bekletip süzüyoruz. Kayısıları küçük küçük dograyip, hazırlıyoruz. Bademleri sıcak suda bi süre bekletip kabuklarını soyuyoruz. Üzerini süslemede kullanacağımız tüm malzemeleri hazırlıyoruz.Buğdayı ateşe koyup üzerini gececek kadar su koyup ve kaynatmaya baslıyoruz . Biraz kıvam alıp kaynamaya başlayınca fasülye, nohut, incir, üzümler, fındık, fıstık, kayısı, portakal kabuğu, portakal kabuğuna batırılmış karanfili ekliyoruz Aşure kıvam aldığında karanfilli portakal kabuğunu alıyoruz. Yaklasik 1 kilo 500 gram kadar seker ilave ediyoruz. Daha tatli veya daha az tatli istiyorsaniz, ona gore sekeri azaltip, artirabilirsiniz. Ben tatlı sevdiğim için daha fazla koyuyorum.Seker eriyip, asure tekrar kaynamaya baslayinca, ocagi kısıp , surekli karistirarak, koyulasmasini bekliyoruz. Bu esnada üzerine sütü ekleyip 5 dakika daha asureyi kaynatıyoruz ve ocaktan alıp, hemen servis tabaklarina koyuyoruz.Asurenin uzeri kaymak baglayinca uzerini süslüyoruz ki,aksi halde tüm malzeme icine gomuluyor. Üzerini ceviz ,antep fistigi,dövülmüş fındık, nar, ve tarcin, ile susleyip, soğuduktan sonra servis yapıyoruz.İşte sonrası bir şölenn...
AFIYET OLSUN

8 yorum:

ezgi uğurlu dedi ki...

ellerine saglık canım ne kadar da güzel süslemişsin.ellerine saglık canım kocaman sevgiler

Asiye dedi ki...

Tebrik ederim, blok içeriğinize bayıldım. Özellikle ilgimi çeken; Kitaplarınız çok güzel, konular harika.Asiyenin penceresine de beklerim..
Sevgiler

elf dedi ki...

sevgili ezgi uğurlu,tşk ederim en sendiğim yanıdır aşure nin süslü süslü görüntüsü :))

Sevgili asiye, bloğu beğenmenize çok sevindim kitapları okurken hissettiklerimden yola çıkarak yorumlamaya çalışıyorum,mutlaka gelicem...
tşk ler...

http://hunerlieller.net dedi ki...

elinize saglık..çok güzel görünüyor.sevgiler.

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

eline sağlık nefis görünüyor...bu verdiğin ölçülerle epey aşure çıkıyor değil mi,çok fazla komşu olmayınca ,kalanını yemek zor olur mu diye düşünüyorum....

elf dedi ki...

sevgili hünerli eller, tşk ederim ziyaretinize...

perili köşk cüm tşk ederim.kesinlikle çok fazla çıkıyor,ben burda yaptığım zaman bu ölçülerin yarısını kullanarak yapıyorum o bile fazlasıyla yetiyor...
görüşmek üzere...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Eliiiif hoşgeldin :)) Rengarenk aşurenle dönmüşsün ellerinize sağlık
Sevgiler...

elf dedi ki...

evcilikcim hoş bulduk :))
tşk ederim senin diyardan dönmek epey zor oldu hala adapte olamadım ...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails