29 Ekim 1923’de Mustafa Kemal Atatürk Halk Fırkası Grubu’nda bir konuşma yapar ve bu konuşmanın arkasından İsmet Paşa değişiklik tasarısını okur. Parti grubunda kabul edilen tasarı akşam Meclis tarafından saat 20.30’da birçok mebusun “Yaşasın Cumhuriyet” sesleri arasında kabul edilir. Cumhurbaşkanlığına da saat 2O.45’te Mustafa Kemal Atatürk seçilir.
Cumhuriyet Türkiye’sinin ilk hükümetini kurmak üzere İsmet Paşa’ya görev verilir, Meclis Başkanlığı’na da Fethi Bey seçilir.
Cumhuriyet’in ilanı Türk milleti tarafından büyük bir sevinçle karşılanmış, birkaç küçük gazete ve bazı kimseler bu sevince katılmaktan çekinmişlerdir. Şimdilerde etrafımızda bolca gördüklerimizin dedeleridir muhtemelen . Cumhuriyet’in ilanı Mustafa Kemal Atatürk’ün sabırlı bir şekilde sürdürdüğü bir mücadele ve kararlılık sonucunda gerçekleşmiş, Türk milleti demokratik devlet yönünde atılan bu adımı desteklemiştir.
“Cumhuriyet’in ilanının 85.Yılında Atatürk’ün 4 Aralık 1923 te Tercüman-ı Hakikat başyazarına verdiği demeçte söylediği “ Cumhuriyetimiz öyle zannolunduğu gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava da kazanılmış değildir. Bunu istihsal için mebzulen kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. İcabında müessesatımızı müdafaa için lazım olanı yapmaya amadeyiz...”
Sözlerini, Cumhuriyete verdiği önemi ortaya koyması açısından çok iyi anlamalı ve demokratik, çağdaş milli, laik yolda Türkiye’nin onun hedef gösterdiği şekilde gelişmesini sağlamak en büyük hedefimiz olmalıdır....
Yaşasın Cumhuriyet...
2 yorum:
Bugün bir okulun yakınından geçerken, bir öğrencinin gür sesiyle okuduğu Gençliğe Hitabe'yi dinledim ve eşlik ettim. "Sanki bugün için söylenmiş bu sözler," dedim kendi kendime.
Yaşatacağız. Başka yolu var mı?
Atamızın ileri görüşlülüğü bi kere daha kendini gösteriyor işte,böyle günlerde içim içime sığmıyor benim de...Bize emanet edilen Cumhuriyetimizi kesinlikle yaşatıcaz tabii ki başka yolu yok bu görev bizlerin,anlatıcaz çocuklarımıza Atamızı bu Cumhuriyeti kolay kurmadığımızı...
Yorum Gönder