Kasım 04, 2008

Mantar Topladıkk!!!

Son günler çok çabuk ve çok telaşlı geçti .Bayram kutlamaları ,ardından müfettiş telaşesi sonra mantar avcılığı sonrasında da Fen Bilgisi ve Matematik öğretmenlerine proje yarışması hakkında kısa bi sunuyla günleri geçirdik... Şimdiyse yazılılar başladı ve bir hızla soru hazırlama yazılıları okuma derken hiç bişeye vakit kalmadı bu ara bilgisayarın bize yaptığı tuhaflaşma oyunları da ayrı bi sorun...
Hafta sonu mantar avcılığı yaptık benim ilk mantar toplama maceram çooook bereketli geçti öyle çok bulduk ki buzdolabı mantarla kaplandı :)) Bu kış sadece kanlıca mantarı yicezz ...

Safranbolu da Kent Ormanının üst taraflarına doğru orman içinde kısa bi tırmanmadan sonra mantar bölgesine ulaştık Sonbaharın ormanda bıraktığı izler muhteşem Yedigöller Yedigöller diye sayıklamaya başladım o görüntülerden sonra...


Çoook zevkliymiş mantar toplamak bunu keşfettim ,İlk başlarda hiç umudum yoktu ama ilk mantar bize göz kırptıktan sonra ve yanında da bi sürü arkadaşını fark edince keyif başladı...

Bu kırmızı yaprakların altına gizlenmişler yaprak numarası yapıyorlardı adeta bi tanesini görünce o ağaçlığın etrafında pek çoğuna rastlamak içten bile diiil...

Şu aralar tam zamanı havalar da iyi giderken kaçırmayın bu keyfi.... Yağmur yağması ardından güneş açması mantarların oluşması için en mükemel ortamı oluşturuyormuş herkes ormandan elinde sepetlerle dönüyordu ki bu bir kaç haftadır böyleymiş...

Kanlıca mantarının bilimsel adı “Lactarius salmonicolor”dır. Farklı bölgelerde “Melki Mantarı” olarak da adlandırılır. Yenilebilir bir mantar türü olup oldukça lezzetli bir tadı vardır. Rengi turuncudur; açık sarıdan erik sarısına kadar değişir, kırmızı turuncu arası tonlarda ve daha çok bakırın oksitlenmiş hâlinin rengindedir. Izgarası yapıldığında ciğer ve böbrek tadındadır. Yahnisi yapıldığında ise et tadını verir. Yalnız, aynı görüntüleri taşıyan bir benzeri vardır ki çok zehirlidir. Bu iki çeşidi birbirinden ayıran özellik, gerçek kanlıcadaki mayhoş kokudur. Ayrıca diğerinin alt yüzeyi beyazdır. Gerçek kanlıcanın altı, üstü, içi genelde kırmızıya yakın tonlardadır. Genel görünüşle turuncu ve sarıdan ibaret halkalıdır, kenarda 1 milimetre genişlikte halka halinde açık parlak sarıdır ve belirgindir. Genel görünüşle turuncu ve sarıdan ibaret halkalıdır. Yeşil renkleme yoktur. Mantar gençken ortası hafifçe çukurdur, kenarı içeri kıvrıktır, büyüdükçe ortası daha da çukurlaşarak hemen hemen huni şekline döner.
Yenmesinden ziyade doğanın serin ortamında toplanmasının ayrı bir zevk unsuru olduğu kanlıca mantarının şapka büyüklüğü 5-15 cm kadardır. Sapı, 3-6,5 cm boyunda 0,8-2,5 cm kalınlığında, silindir şeklindedir. Renk bakımından portakal sarısı, dip kısmında kırmızımtırak sarı beyaz, yukarı kısmında şarap kırmızımsı turuncudur. Sapın etli kısmı kırmızı-pembedir ve koparıldığında turuncu renkte bir sıvı çıkarır. Gençken içi dolguludur, daha sonra şapkaya kadar olan alt kısımda boşlukludur. Etli kısmı kırmızımtırak sarı beyaz renkli, meyve kokulu ve yumuşak, sünger gibidir. Spor izi parlak kırmızımtırak sarı, tunç rengindedir. Yalnız, aynı görüntüleri taşıyan bir benzeri vardır ki çok zehirlidir. Bu iki çeşidi birbirinden ayıran özellik, gerçek kanlıcadaki mayhoş kokudur. Ayrıca diğerinin alt yüzeyi beyazdır. Gerçek kanlıcanın altı, üstü, içi genelde kırmızıya yakın tonlardadır.
Kanlıca mantarı, çam meşçerelerinde ve çam ormanı açıklıklarında, çayırlıklarda, Avrupa'da yapraklı ağaç ormanlarında, ilkbahar ve sonbaharda yağmurlardan sonra görülür.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Ay Elif süper ya yediniz mi leziz mi peki bacım?

ruhdagı dedi ki...

Elif bu akşamki menüde mantar vardı. Benimde kayınvalidem sağ olsun Kastamonu'dan gönderdi. Fotolarını bloga koymaya üşendim :)

Bayılırım Kanlıca mantarına bu senede çok var ne güzel :)

leyya dedi ki...

bu mantarı tanıyorummm))bizim köy bahçesinde de mevcut kendisi..ben genellikle tereyağda suyunu çektirip karabiber ve tuzla tatlandırıyorum..size afiyetler olsun.

nazo dedi ki...

Hey resimler ne güzel. Elif müfettiş geldi demek. Ben 3 yıl boyunca bir kere bile teftiş olmadım, şanslı mıyım neyim :)) Kolay gelsin sana..

SOFRAM dedi ki...

Elifciğim ne güzel resimlemişsin.Kanlıca mantarını çocukluğumda bizde çok tüketirdik. Izgarasına bayılırdım, nefis bir lezzet. Şimdilerde burada pazarlarda da var ama almaya cesaret edemiyorum zehirli olur diye, aklım da kalmıyor değil hani..:))
Canım bu sayede güzel bir gün geçirmişsiniz, yedigöller bizim de çok sevdiğimiz yerlerdendir, üniversite yıllarında gitmiştik eşimle ama sonra bir daha kısmet olmadı çok istememize rağmen.Canım güzel paylaşımın için çok teşekkürler, sağlıkla yiyin mantarlarınızı,sevgiler...

yuri dedi ki...

uff melkilere bakın :)
benim ilçemde de pek çok var bu melkilerden yağmurlu günlerin sonrasında bol miktarda çıkar..eveligün pişirdim daha..nefisstir..hele hele sobanın üzerine ters koyup üzerine tuz ekip yemenin tadına doyum olamass mmmm :))

el*ff dedi ki...

~~ Craft Woman yemez miyiz löpür löpür hem de,yalnız lezzetini daha çok sevdiğim mantar türleri de yok diil :))

~~ Ruhdağı ne güzel yer gök kanlıca adete yemesinden ziyade bulmasına bayıldım ben :))

~~ Leyyaaa kesinlikle dediğin gibi çok çok lezzetli tşk lerr tereyağı eklemezdim hiç süperr oldu :))

~~ Nazoo kesinlikle çok şanslısın bizde yıl sektirmiyolar kesinlikle bu sebeple alıştık artık gelip gisdiyolar işte...

~~ Soframm çok tşk ederimm çarşıda pazarda biz de görüp alamıyoruz ama toplaması kesinlikle süper keyifli :))

~~ Yuriii melki diyosunuz demek ne hoş ben yeni yeni tanıyorum mantar çeşitlerini biz de yoktur mantar kültürü ama çok seviyorum kesinlikle mantarın her türünü...

Yeliz dedi ki...

elif her kare muhteşem.

aysarayı dedi ki...

mantar toplamak kesinlikle çok sakinleştiriyor ve ayrı çcoksu bi mutluluk veriyor...bi mantar bulduğunda hazine bulmuşcasına seviniyo insan...afiyet olsun...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails