Şu Çılgın Türkler Tiyatroda ; Büyük bir hayranlıkla kimi yerde gülerek kimi yerde hüzünlenerek gözlerim dolarak okuduğum kitap olan Şu Çılgın Türkler 'in tiyatroya uyarlandığını duyduğumda çok heyecanlanmış ve de meraklanmıştım...Pek çok kişiden ve gazeteden de övgü dolu sözleri duymuş ve okumuştum,Bartın'a turneye geldiğini duyduğumuzda da bi an önce izlemek için sabırsızlandık pek tabii...
Turgut Özakman’ın ”50 yıllık emeğimin ürünü” olarak nitelendirdiği ”Şu Çılgın Türkler” romanı, ”Dünyadaki en meşru, en ahlaklı, en haklı, en kutsal savaşlardan birinin, emperyalizme karşı verilmiş ve kazanılmış ilk kurtuluş savaşının, bir millileşme ihtilalinin romanı, şaşırtıcı bir yakın zaman destanı”.
Samsun Sanat Tiyatrosu’nun sergilediği oyun, 3 aylık bir çalışma sonucu ortaya çıkmış.. Samsun Sanat Tiyatrosunun kurucusu olan ve oyunda da başrolü, yani Atatürk’ü oynayan Yaşar Gündem aynı zaman da oyunun yönetmeni . Oyuncuların performansının ayakta alkışlandığı, oyunun tüm anlamıyla kitabı, yani geçmişimizi iyi bir şekilde gözler önüne serdiğine şahit oluyoruz.
Oyun, yaklaşık 2 saat sürüyor ve 2 perde de sergileniyor.Kitabın bazı önemli pasajlarından yola çıkarak hazırlanan oyunun kısa serüvenini, Yaşar Gündem şöyle ifade ediyor :
“Biz bu fikri gerçekleştirmek istediğimiz de, Turgut Bey’le irtibata geçtik. Kendisi olur; ama “bu kadar uzun bir kitabı, nasıl yapacaksınız” diye haklı bir tepki verdi. Biz de birlik ve beraberliği de gözönünde bulundurarak bu projeye giriştik. Ve Ahu Bezirciliğioğlu’nun da metni hazırlamasıyla buralara kadar getirdik.”
İyikide getirmişsiniz diyoruz biz izlerken keyif aldık özellikle 2.perde etkileyiciydi...İnsanın okuduğu bi kitabı beyazperde de izlerken bile hayal kırıklığı yaşadığı çoğunlukladır.Oyuna da bu önyargıyla ve de o kadar uzun bi kitap nasıl oyunlaştırılabilir kaygısı ve merakıyla gitmiştim fakat bildik pasajlar olmasına rağmen sıkılmadan beğeniyle izledim biraz da hoşgörüyle...Oyuncuların performansları etkileyiciydi,Özellikle İsmet İnönü karakterini canlandıran oyuncu etkileyici geldi bana.Nazım Hikmet şiirleri ve Kuvayi Milliye Destanı daha bi anlam renk ve etkileyicilik katmıştı...
Son olarak ;Cumhuriyet'imizin ne büyük zorluklarla ne kahramanlıklarla kurulduğunu bi kere daha görmek ve hatırlamak için ( çünki bu günlerde buna çok ihtiyacımız var ) izlemediyseniz mutlaka izleyin ,hele hele okumadıysanız kesinlikle okuyun diyorum...
6 yorum:
http://neseersoy.blogcu.com/
Merhaba Elif'cim,
Özellikle son olarak aktardığım cümlelere tüm içtenliğimle katılıyorum.Bu ülke bize ne zor şartlarla bırakıldı biz bu kadar kolay pes edip çocuklarımıza farklı olarak bırakamayız , yoksa bir zamanlar kanlarını bu ülke için vermiş olan binlerce milyonlarca askerin,kadının,yaşlının,çocuğun hakkını ödememiş ve hiçe saymış oluruz.
Güzel bir yeni hafta diliyorum.
Sevgilerimle
Elifciğim çok haklısın biz de bu kadar uzun bir kitabın tiyatrosu nasıl olur endişesiyle gittik, ama gerçekten çok güzeldi...Geçmişte neler yaşandığını zaman zaman çocuklarımıza hatırlatmak gerek, bu vatan kolay kazanılmadı. Eşim de sayfasında yer vermişti bu oyunla ilgili yazıya. Bu oyuna emeği geçen herkese tekrar teşekkürler, sana da paylaşımın için teşekkürler canım, görüşmek üzere sevgiler...
Elif hızına yetişemiyorum ben senin , dolu dolu pek çok şey paylaşmışsın, gönlüne ufkuna sağlık :))
Sevgiler...
ziyaretiniz ve güzel sözleriniz için içten teşekkür ediyoruz. Gerçektende eski Sinop cezaevi ve kalesi antik çağdan bu yana kalabilmiş tarihi bir yer. Kapatıldıktan sonrada ziyaret açılmış. Görülmesi gereken yerlerden biri..Hepinizin görebilmesini ve ailecek gezebilmesini temenni ediyorum.
Bundan sonraki ekleyeceğim yazı ve resimlerle aktarmaya devam edeceğim.
Bu oyunu bizde seyretmiş ve çok beğenmiştik, onunla ilgil yazı ve filmimiz:
http://gittiklerimden.blogspot.com/2008/01/u-lgn-trkler.html
Selam ve sevgilerimizle..
ben 18 matinesinde idim,ya sen?..
aynı matine deme bana sakın...:)
izlemeyi çok isterim, kitabı tarifsiz duygularla okudum, birçoğumuz gibi.
Yorum Gönder