Eylül 09, 2009

Didyma & Medusa ...

Gezdiğimiz son antik yapı Didim Apollon Tapınağı...Tapınakta bulunan yılan saçlı Medusa nın bakışları bile ürkütücü ... Didim'in en önemli sembollerinden biri Medusa ; Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasının dişi canavarı olan üç Gorgona' dan biriymiş. Bu üç kız kardeşten yalnızca yılan saçlı Medusa ölümlü ve kendisine bakanları taşa çevirme güçüne sahipmiş. Bu sebeple Antik dönemde büyük yapıları ve özel yerleri kötülüklerden korumak için Medusa kabartmaları ve resimleri kullanılmış.

Didim’deki Apollon Mabedi de 20 km kuzeydeki Milet şehri ile diğer yöre halklarının geleceklerini öğrenme ve dertlerine çare bulma isteklerini karşılamak için yapılmış.
Perslerin M.Ö. V. Yüzyılda Anadolu’da yaptıkları saldırılar sonunda Dara “DARİUS” bu tapınağı şehriyle birlikte yıkmış ve içerisinde bulunan bronz Apollon heykelini bir çok esirle götürmüş. Bu saldırı ve yıkımdan sonra yaklaşık 150 – 180 yıl harap ve terkedilmiş bir halde kalan mabed, Büyük İskender’in Pers’lere karşı zaferinden sonra bu gün gördüğümüz şekilde yeniden yapılmaya başlanmış.
Yapım işi çok büyük çapta tutulmuş. Mimar olarak Efes’te yanan Artemis Mabedi’ni yeniden yapan Panienie Mileti Dephnis görevlendirilmiş.Yapım işi uzun yıllar sürmüş ve bu arada Milet’in hazinesini de bir hayli sarsmış. Hatta mabedin inşaatında çalışan usta ve işçiler ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle bir süre çalışmamışlar. Bir anlamda tarihin ilk grevi gerçekleşmiş.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails